augustus

architecten

Appartementen Maasstraat

 

Projectgegevens

 

Opdrachtgever: Particulier

Locatie: Weert

Oplevering: 2018

Bruto vloeroppervlak: 820m2

 

Ontwerp en engineering: Augustus Architecten

Bouwmanagement: Ghijsen Vastgoed

Constructeur: Bolwerk Weekers

Brandveiligheidsadvies: GBB Maastricht

Bouwhistorisch onderzoek: Res Nova Monumenten

Uitvoering: Vos Bouwbedrijf

Fotografie  Base Photography

 

De belangrijkste uitdaging voor de herbestemming van het monumentale hoekpand aan de Maasstraat in Weert was het creëren van meer eenheid. Het gebouw uit 1875 is in de loop der tijd diverse keren uitgebreid en aangepast, waardoor een onsamenhangende collage van ruimtes, doorgangen en tijdslagen is ontstaan. Het hart van het ontwerp van Augustus Architecten wordt gevormd door een nieuwe interne routing, gebaseerd op historische structuren.

 

Het monument dat tot voor kort in gebruik was als kantoorruimte, is herbestemd tot de woonfunctie waarvoor het ooit bedoeld was. Uitgangspunt hierbij was de historische structuur. De oorspronkelijke as van het gebouw, nog herkenbaar in de centrale hal, is op de verdiepingen doorgezet om een logische routing en ontsluiting van tien appartementen te creëren. De bestaande bordestrap op de begane grond is doorgezet als centraal trappenhuis. Een dakopbouw tussen de twee zadeldaken op de tweede verdieping voorziet het trappenhuis van een ruime lichtinval en maakt de dakvorm voelbaar en zichtbaar. De plattegronden van de appartementen op de begane grond en eerste verdieping zijn gebaseerd op de oorspronkelijke indeling van het hoofdvolume en de achterbouw. Op de tweede verdieping zijn de historische spantconstructies, die voor het merendeel verborgen waren achter systeemplafonds en voorzetwanden, opnieuw zichtbaar gemaakt. De plattegronden van de woningen op deze verdiepingen zijn rondom deze spanten georganiseerd.

Ook de ingreep aan het exterieur van het gebouw is gericht op het creëren van eenheid. De gevels van de achterbouw zijn voorzien van stucwerk en nieuwe daglichtopeningen. Het hoofdvolume is voorzien van nieuwe en schilderwerk in kleurstellingen die refereren aan de oorspronkelijke hoedanigheid. Dit is via de nieuwe routing binnen doorgezet in het interieur. De nieuwe dakopbouw ten behoeve van het trappenhuis is strategisch gepositioneerd tussen de bestaande kapvormen. De nieuwe dakramen zijn afgestemd op de ritmiek van kozijnen in het gevelbeeld en voorzien de woningen op de tweede verdieping van extra daglicht.

In de aanpassing van dit pand zijn historische kwaliteiten opnieuw zichtbaar gemaakt en ingezet als leidraad voor ontwerpkeuzes. Op die manier wordt de herbestemming zorgvuldig ingebet in de structuur van historische tijdslagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mail@augustusarchitecten.nl  | +31(0)475 858 729  |  © 2018 Augustus Architecten